top of page

Ofiste Sağlıklı Beslenmenin 3 Yolu


Ofis ortamında çalışan birçok kişi, masa maşında hareketsiz çalışma ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmasından dolayı çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu duruma ek olarak hızlıca yemek yeme ve sağlıksız atıştırmalar da bireyin sağlığını bozan nedenlerin maalesef başında geliyor.


Ofiste masa başı çalışan kişilerin sağlıklarını korumaları, hastalıktan korunma ve hareketsiz hayatın sonucu olarak fazla kilonun önüne geçmek için alması gereken tedbirlerin ilki sağlıklı beslenmeye özen göstermektir.


Gelin Ofiste Sağlıklı Beslenmenin 3 Yolunu inceleyelim.


1. Kahvaltıyı Atlamayın.

Sabahları genelde ofis çalışanları güne erken başladığı ve işe geç kalmak istemediği için güne kahvaltıyı atlayarak başlıyor. Bu oldukça yaygın ve büyük bir hatadır. Hiç kahvaltı yapamayanların yanında yol üzerinden poğaça, simit, tost gibi hem işlenmiş ürünlerden zengin hem de size bol bol kilo ve stres olarak dönecek yiyecekleri almak da oldukça yanlış bir uygulamadır.

Ofis çalışanları mümkün olduğunca daha sağlıklı öğünler ile güne başlamaya dikkat etmelidir. İlk seçenek olarak daha erken uyanıp güne evde kahvaltı yaparak çıkabilir veya erken kalkamayan kişiler bir gece önceden sağlıklı bir sandviç veya kahvaltılık hazırlayarak yarın sabah tüketimini sağlayabilirler.

Sabahları yumurta, peynir, ekmek, yeşillik, süt ve kuru meyvelerden oluşan sağlıklı bir kahvaltı ofis çalışanları için iyi bir kahvaltı seçeneğidir. Tam tahıllı ekmekler, yeşillik, meyveler gibi yüksek lifli yiyeceklere de yer vermeniz ayrıca önemlidir. Sağlıklı bir kahvaltıda bulunan karbonhidratlar vücudun ana enerji sağlayıcılarıdır. Yumurta, peynir gibi protein kaynakları ise vücut hücrelerinin aşınmamasına ve yıpranmamasına yardımcı olur.

Ofiste yapabileceğiniz kahvaltı alternatifleri olarak; İki dilim tam tahıllı ekmeğin arasına peynir ve yeşillik ekleyerek yapılan bir tost ya da sandviç, açma, poğaça gibi kahvaltılara göre çok daha iyi bir seçenektir. Daha hızlı bir kahvaltı alternatifi arayanlar için süt ve yoğurdun içerisine ekleyeceğiniz müsli veya granola gibi seçenekler de sağlıklı bir kahvaltı alternatifi olarak tercih edilebilir. Ancak unutulmamalı ki sütlü kahvaltılar yumurta ve peynir kadar sizi tok tutmayacaktır.


2. Sağlıklı Ara Öğünler Ekleyin.

Ofiste kahvenizin, çayınızın yanında ister istemez sağlıksız atıştırmalıklar yer alıyor olabilir. Ara öğünlerde veya karnınız acıktığında daha hızlı ulaşıldığı için ilk tercihler maalesef genelde hazır paketli ürünler oluyor. Paketli ürünler yüksek karbonhidrat ve yağ içermeleri nedeniyle fazla kilo alımına ve kalp, şeker gibi kronik hastalıklara neden olabilmektedir. Bu yüzden uzun süre ofiste bulunan kişiler paketli ürünlerden uzak durmalıdır. Paketli ürünler yerine ofis çekmecelerinde meyve, kuruyemiş, kuru meyve, leblebi, galeta gibi daha sağlıklı seçenekler bulunmalıdır.

Ara öğünlerinize paketli ürünler yerine meyveleri dahil etmenin çok büyük sağlık yararları vardır. Meyveler doğal olarak kolesterol bakımından fakir ve lif, folat (folik asit), C vitamini ve potasyum gibi temel besinlerinden zengindir. Lifler (çözünür ve çözünmez) vücuttaki kolesterol seviyesini düşmeye yardımcı olur, bağırsak hareketini kolaylaştırır ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların oluşmasını önlemeye katkı sağlar.


3. Öğle Yemeğinde Ne Yiyeceğinizi Planlayın.

Çalıştığınız yerde yemek hazır olarak çıkmıyorsa öğle yemekleri sizin için stres oluşturuyor olabilir. Her gün dışardan hazır yemek yemek sağlığınız ve maddi açıdan olarak oldukça dezavantajıdır. Kendi öğle yemeğinizi ofise getirmek, dışarıda yemek yerken sağlıklı seçimler yapmaya çalışmanın stresini ortadan kaldıracaktır. Hem daha sağlıklı yemekler yerken hem de yemek ne yiyeceğim diye düşünme stresini ortadan kaldırmış olursunuz.

Öğle yemeği seçenekleri olarak; bir gün önceden yapılan yemeğin kalanını yanınıza almak oldukça sağlıklı bir öğlen yemeği yemenizi sağlar. Ton balığı, peynir, hindi fileto, haşlanmış kurubaklagil eklenmiş salatalar yine öğle yemeği kurtarıcınız olacaktır. Hiç hazırlık yapamadığınız günler 2 dilim ekmek arasına peynirli bir sandviç yapmak da oldukça kolay ve sağlıklı bir öğün olacaktır.

Diğer bir yandan çalışırken hem yemek yeyip hem de yemek yemek sizin ne yediğiniz farketmemenize neden olur. Öğle yemeğinizi yemek için mutlaka çalışmanıza en az 15 ila 20 dakikalık ara vermelisiniz. Böylece çalışırken "farkında olmadan yemek yeme" durumunu ve bilinçsiz yeme halini ortadan kaldırmış olursunuz. Yediğiniz yemeği farkederek yemek aşırı yemenize engel olur.


Comments


bottom of page